Їжа, косметичний засіб, небезпечний шкідник і вихованець: знайомимося з гігантським равликом з Африки!

Що ми знаємо про равликів? У пам’яті відразу спливає образ повільної істоти з будиночком на спині та двома милими ріжками (які насправді очі). А якщо цей равлик гігантський і дуже діяльний? Хто б міг подумати, що така мила істота може, нехай і повільно, але вельми ґрунтовно завоювати стать світу? Мова сьогодні піде про равликів із сімейства ахатін (Achatinidae). Дізнайтесь за цим посиланням https://kultura.poltava.ua/shho-їdyat-ravliki-v-domashnix-umovax/ що їдять равлики в домашніх умовах.

Будучи вихідцями зі Східної Африки, де тепло і дуже волого, завдяки людям, які нічого не підозрюють, равлики ахатини потрапили в інші спекотні країни і стали одним із найстрашніших інвазивних видів. На жаль, щоб підтримувати звання гігантської – цим равликам доводиться дуже багато їсти, не тільки рослинної їжі, а й необхідного для зростання раковини кальцію. Отже, деякі будинки в маленьких селищах, які обмазані вапном або іншим потенційно корисним для равлика складом, бувають об’їдені буквально за ніч. Страшно, дуже страшно. Якби ми знали, що це таке, але ми не знаємо. – перші думки місцевих жителів, які зранку виявили свої будинки об’їденими.

Можливо, ахатини так мстять людям, тому що в деяких місцях, наприклад, у Тайвані та Японії вони є хорошим таким продуктом харчування для місцевого населення. То чому б не помститися людям і не пожерти їх удома та врожай?

У США та інші країни з відповідним кліматом ввезення равликів ахатин суворо заборонено і карається нечуваним штрафом у багато тисяч доларів. Тому що Америка таким чином страждає від червоноухих черепах і тигрових пітонів, що розплодилися там, тільки равликів, що пожирають все на своєму шляху там не вистачало!

Але ми живемо в Україні, де ахатинам довелося б дуже важко, тому що у нас невідповідний клімат для їхнього комфортного життя та розмноження. Хоча було б дуже непогано, якби ці равлики оселилися в нас і харчувалися виключно борщівником.

Завдяки тому, що в нашій країні ахатини не є шкідниками, що заполонюють сади та поля, наші люди знайшли їм інше застосування: масаж обличчя та використання як максимально невибагливий екзотичний вихованець для дітей та дорослих.

Використання равликів у косметології вельми сумнівне: не кожен готовий садити собі таке на обличчя, та й до того ж, це вельми не гігієнічно – подорож з однієї особи на іншу… а раптом якийсь равлик ще й сальмонеллу переносить? Це дуже можливо при додаванні кальцію у вигляді товчених шкаралупок сирих курячих яєць. Ні… простіше купити якийсь корейський крем, до складу якого входить слиз.

Тоді нам залишається тільки останній варіант: любити равлик і тримати вдома як домашнього вихованця.

Таким чином, у нашій країні з’явилися різні форуми, спільноти і навіть розплідники равликів, де збираються любителі різних видів ахатин та діляться своїми враженнями та досвідом утримання цих дивовижних та незвичайних вихованців.

Найпоширеніші види у нас у культурі, це: гігантська ахатина або ахатина фулика (Lissachatina fulica), сітчаста ахатина або ахатина ретикулята (Lissachatina reticulata), а також різні архахатини (маргінати, овуми та інші), лимонні.

Їжа, косметичний засіб, небезпечний шкідник і вихованець: знайомимося з гігантським равликом з Африки!

Зміст гігантських равликів ахатин у домашніх умовах

Для створення комфортної вологості та температури равликів ахатин прийнято утримувати у просторих пластикових ємностях, скляні тераріуми для рептилій теж підходять, проте об скло равлики можуть травмувати свою черепашку. Ідеальне житло має бути горизонтального типу (щоб при можливому падінні равлика з кришки, він не пошкодився) з грамотно організованою проточною вентиляцією (отвори знизу в холодному кутку та зверху в теплому). Добре для цих цілей підходять різні фаунаріуми зі кришкою, що зручно відкривається, і гарною вентиляцією.

На дно стелиться достатній шар вологоутримуючого субстрату: кокосової крихти, торфу або моху сфагнуму.

Також необхідно, щоб у равлика в житло було дві пластикові миски: одна з кальцієвою сумішшю, а інша для годування, щоб було простіше прибирати залишки їжі, які швидко гнитимуть при високій температурі та вологості. Також деяким видам, таким як ахатина ретикулята, необхідно додавати білкову їжу, зазвичай у вигляді гаммаруса, який є у продажу в будь-якому зоомагазині з акваріумним відділом.

Вологість підтримується постійним обприскуванням ґрунту, або встановленням у тераріумі миски з водою, а градієнт температур має бути в межах 24-28 градусів. Для цього один з кутів житла равлики ставлять на килимок, що нагріває.

Годують ахатин рослинною їжею та різними крупами, взимку прийнято давати кабачок, буряк, гарбуз, моркву та магазинні листові салати. При цьому їжу бажано посипати кальцієвою сумішшю, яку можна робити самостійно або купувати у зоомагазині. Також можна покласти в житло равлика кістку каракатиці.

Це дуже тихі та цікаві вихованці для споглядання. Вони вимагають мінімум догляду – лише регулярне миття та чистка грунту раз на тиждень, але при цьому виглядають фантастично, начебто жителі з іншої планети!

Ахатіна може бути хорошим першим вихованцем для дитини, яка тільки вчиться самостійності. При цьому поводитися з нею потрібно максимально акуратно, щоб не пошкодити крихкий панцир. Думаємо, що маленьким непосидам буде приємно, що їм довірили таку відповідальну роботу – догляд за гігантським равликом!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *